Przy zakupie idealnego zegarka, który spełni nasze wymagania, automatycznie zwracamy uwagę na jego wygląd. Poza designem, ważnym elementem, który w znaczący sposób wpłynie na żywotność oraz pracę naszego czasomierza, są materiały jakie zostały zastosowane do jego produkcji. Jednym z bardzo istotnych elementów jest szkiełko, które chroni jego tarczę.
Jakość szkiełek stosowanych w zegarkach wyraża się w 10 punktowej skali Mohsa. Za jej pomocą oceniana jest twardość materiału, z jakiego wykonane zostało szkło. W przypadku niskobudżetowych czasomierzy, najczęściej mamy do czynienia ze szkłem hesalitowym, które osiąga wartość od 1 do 2 pkt. w skali Mohsa. Szkiełko tego rodzaju, potocznie nazywane „plastikowym”, wykonane jest z oczyszczonego polipropylenu. Mimo niskiej oceny, szkiełko hesalitowe ma wiele zalet. Jest ono o wiele bardziej elastyczne od innych szkieł, co zapewnia wysoką odporność na upadki. Poza tym, można je w prosty sposób wypolerować. Najczęściej stosowanym rodzajem szkła w zegarkach jest szkło mineralne. Charakteryzuje się ono średnią odpornością na zarysowania, ocenianą na 4 pkt. w skali Mohsa. Jego ulepszoną alternatywą jest szkiełko mineralne utwardzane, które wykazuje dużą odporność na zarysowania przy zachowaniu względnej elastyczności. Stosowane jest ono najczęściej w zegarkach sportowych. Najbardziej odpornym rozwiązaniem, stosowanym w zegarkach z wyższej półki, jest szkło szafirowe.
Za ponadprzeciętną twardość występującą w szkiełku szafirowym odpowiada korund, czyli materiał stosowany do produkcji syntetycznego szafiru. Materiał ten osiąga 9 w skali Mohsa i jest, zaraz po diamencie, jednym z najtwardszych występujących materiałów. Jego zastosowanie zapewnia nie tylko wysoką odporność przed urazami, ale również wysoką przejrzystość, nawet po długoletnim stosowaniu. Ten rodzaj szkiełka stosowany jest w męskich zegarkach szwajcarskich z najwyższej półki, posiadających certyfikat swiss made. W asortymencie sklepu zegarownia znajduje się 1380 męskich czasomierzy zabezpieczonych szkiełkiem szafirowym.